Afgelopen vrijdag had ik een telefonische kennismaking met een orthomoleculair therapeut uit Berkel. Hij begreep dat ik wat weerstand had, tegen “weer” een alternatief traject starten. Hij wist mij echter met zijn kennis toch te enthousiasmeren. Hij heeft zelf ook MS. Hij richt zijn therapie op het aanpassen van het voedingspatroon in combinatie met voedingssupplementen. In de media wordt er veel aandacht besteed aan MS en voeding. Bij mij ontbrak steeds de motivator en de helpende hand voor tips. Nu ik iemand gevonden heb die veel tips kan geven uit zijn eigen ervaring, besloot ik een afspraak voor een intakegesprek te maken.
Drie dagen later had ik al de intake. Hij legde vooral veel uit hoe het menselijk lichaam werkt en welke aanvulling qua supplementen daarbij horen. Ik kon mij vinden in zijn aanvulling qua supplementen. Veel MS patiënten nemen vitamine C en D. De Acetyl carnitene die hij ook adviseerde kon ik weer linken aan carnitene drank die mensen met ME op recept voorgeschreven krijgen. Ook de levertraan ter vervanging van mijn Omega 3 capsules vind ik prima. Ik kan ook nog twee andere stoffen gaan slikken, maar ik vond dit rijtje wel genoeg.
Het liefst zou hij mijn hele voedingspatroon in één keer omgooien, maar ik wil dit graag per maaltijd doen. Hij heeft uitgelegd dar het erg belangrijk is, dat ik maar drie eetmomenten op een dag heb, dus ik koos als eerste aanpassing voor het ontbijt. Ik heb na het ontbijt (2 boterhammen) na 1 à 2 uur alweer honger. Ik kon gaan ontbijten met kokosyoghurt met 2 stuks fruit en hennepzaad/pompoenpitten/noten en dan hierna nog een gekookt ei met zout.
Verder wat kleine aanpassingen in mijn avondeten. 2x per week witte vis (vette vis lust ik niet), 1x per week rund en voor de rest kip (gevogelte). We maakten over twee weken een vervolgafspraak.
Hoi Simone,
Heel goed, ben blij voor je!
Hoop dat je mijn bericht hebt gekregen over Dokters van morgen uitzending 15 januari op NPO
Onbewerkt eten is een must, wel moeilijk om te doen. Daarbij luisteren naar je lichaam, wat kun je verdragen en wat niet. (Exclusie- of eliminatiedieet). Wil in dit verband graag mevrouw dokter Maas uit Wassenaar noemen, revalidatiearts die zelf ook MS had, net zoals haar moeder. Mevrouw Maas is inmiddels overleden. Zij heeft een hoge leeftijd bereikt.
Zij was haar tijd ver vooruit, werd ook wel als een soort dorpsgek gezien door zeer vasthoudende reguliere specialisten en dit is erg jammer. Er waren ook specialisten die hun patiënten doorverwezen naar mevrouw Maas. Zij heeft duizenden MS-ers in Nederland en daarbuiten jarenlang belangeloos advies gegeven.
zie ook de website van Pat http://www.ziemszo.nl
Hartelijke groetjes,
Yvonne